Shelly Clinic Psychology קלינקה שלי פסיכולוגיה

ACT

 

מה זה בעצם Acceptance and Commitment Therapy

 

הגישה הזו רחבה ומקיפה השואבת את העקרונות התאורטיים והטיפוליים שלה מגישות טיפוליות שונות: דינמי-קוגניטיבי ובודהיסטי. העקרונות הכלליים לפי ראשי התיבות הם קבלה של חוויות אישיות סובייקטיביות, מבלי להילחם ברגשות שעולים, מציאת הערכים שלנו בחיים ומחויבות לפעולה על מנת לחיות בהתאם לערכים אלו. למעשה עקרונות השיטה נועדו לעזור לכל אחד לחיות חיים מלאים יותר, עם תחושת סיפוק וחיוניות גדולות יותר, וכך ליצור חיים בעלי משמעות.

 

בגישה פתוחה ומקבלת זו, אין למעשה הגדרה של חולי נפשי. ההנחה הבסיסית היא שהנטייה האנושית היא לייצר תהליכים פסיכולוגיים הרסניים, כיוון שאבולוציונית המנגנון האוטומטי שלנו הוא להבחין בסכנות ולהיות דרוכים על מנת לשרוד. תהליכים אלה מייצרים אופן חשיבה שגורם לסבל. על פי גישה זו הדבר העיקרי שמייצר סבל בחיים זה הימנעות מלחוות רגשות מסוימים שהם אנושיים ומשותפים לכולם, וזה מייצר נוקשות מסוימת בהתנהלות ומחבל ביכולת לפעול באופן שתואם למה שאנחנו רוצים להשיג בחיים. 

 

ברגע שננסח באופן ברור את הערכים האישיים שלנו ונבין מה עוצר אותנו מלהגשים אותם, נתחיל תהליך שמסייע ליצירת גמישות פסיכולוגית. גמישות פסיכולוגית היא יכולת לבחון את החיים מתוך ראייה פתוחה יותר של אפשרויות, וכך גם לעשות בחירות ולהתנהל באופן שונה מהנטייה המוכרת. באופן זה ניתן להתקדם לקראת תחושת סיפוק ומימוש עצמי. 

 

 

מה מטרת הטיפול?

המטרה היא ללמוד לקבל את כל האירועים הפרטיים שקורים לנו בחיים, הטובים והקשים, ולהתחיל לחיות חיים עם תחושת מימוש והגשמה. הגישה הזו רואה את הבסיס לקשיים רבים כנובע ממספר גורמים עיקריים:

  • הזדהות עם הרגשות/מחשבות
  • הצורה שבה אנחנו מעריכים את החוויות שלנו
  • ניסיון להימנע מחוויות שלא נעימות לנו
  • רציונליזציה לחוויות שלנו

 

האלטרנטיבה ה"בריאה" שמציע המודל של ACT:

הגישה מציעה שישה עקרונות מרכזיים על מנת לעזור לפתח את אותה גמישות פסיכולוגית שתוביל אותנו בסופו של דבר לפעול על פי הערכים שאנחנו מאמינים בהם:

1. ליצור מרחק מהמחשבות ולא להזדהות איתם בעזרת טכניקות מגוונות

2. ללמוד לצפות במחשבות כמשהו שבא והולך מבלי להלחם או להבהל ממה שעובר לנו בראש.

3. להיות "כאן ועכשיו": להתבונן בסקרנות במה שקורה לנו בכל רגע ולהיות פתוח לכל חוויה ללא שיפוט

4. לבחון את תחושת ה"אני" הקבועה שמלווה אותנו בכל סיטואציה בחיים ובכל זמן

5. למצוא את הערכים שרוצים לחיות על פיהם ותואמים לאותה תחושת "אני" רציפה

6. להתחיל לעשות פעולות עם מחויבות לאותם ערכים שהבהרנו לעצמנו שאנחנו רוצים לחיות על פיהם

 

 

כיצד מתבצע הטיפול?

הטיפול מתבצע מתוך שיתוף הדדי ושקיפות של הדרך והגדרה של הדברים שנרצה להשיג. זו גישה מאוד פתוחה, וניתן גם לשלב את העקרונות שלה בכל סוג טיפול, תוך כדי שיחה, דמיון מודרך או הדגמה באמצעות סיפורים ומטאפורות. מתחילים ממספר מפגשים, על מנת לבדוק התאמה לפונה, וממשיכים משם. משך הטיפול תלוי בקצב ובנכונות האישית של כל אחד לעשות שינויי בחייו. מכיוון שמדובר בגישה שמבוססת מיינדפולנס, רצוי להכניס גם תרגול ממשי בחיי היום יום על מנת לייצר שינוי מהותי ולסייע להתקדמות. 

.

למי זה מתאים?

זה יכול להתאים לכל מי שמחפש מקום פתוח לחקירה של עצמו וחייו (עקרונות של טיפול דינמי), ומצד שני מחפש גם דרך מובנית שיכולה להוביל לשינויים ממשיים (עקרונות של טיפול קוגניטיבי) באופן שמזמין קבלה של המציאות ללא מלחמה וניסיון להתעלם ולהימנע ממה שקשה (עקרונות של פסיכולוגיה בודהיסטית). אנשים שמתחברים יותר לדרך טיפול אקטיבית, ומוכנים לעבודה ו"שיעורי בית" גם מעבר למפגשים האישיים. אך כמובן גם פה הגמישות מתאפשרת, וכדרך הגישה, הטיפול נעשה במשותף ויש מקום לשינויים ואדפטציות לפי מה שהמטופל מרגיש שנכון לו.